12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής: Αντίδοτο στην φυγή των νέων, η πρόοδος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αντίσταση στη μαζική φυγή ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό είναι η εξέλιξη στην εκπαίδευση και η εντυπωσιακή πρόοδος της τεχνολογίας στις χειρουργικές πρακτικές.

Αυτό ειπώθηκε στην διάρκεια του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής, όπου καταγράφηκαν οι εντυπωσιακές εξελίξεις της τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη.

Το 3ήμερο συνέδριο που οργάνωσε η  Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και Άλλων Επεμβατικών Τεχνικών και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ανέδειξε και ανέλυσε σε βάθος θέματα με ειδικό χειρουργικό ενδιαφέρον, όπως οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Στο συνέδριο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις νέες τεχνολογίες και στην εξέλιξη στην εκπαίδευση ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων. Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του 12ου Συνεδρίου Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Κ. Θεοδώρου είπε χαρακτηριστικά: «Παρά το συνεχιζόμενο αρνητικό οικονομικό κλίμα, η ανάγκη για επένδυση στη νέα τεχνολογία είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Ταυτόχρονα, η επιμονή στην προχωρημένη εκπαίδευση των χειρουργών μας και των νέων γιατρών, είναι η μόνη πια αντίσταση στο άνευ προηγουμένου φαινόμενο της μαζικής φυγής ιατρικού δυναμικού από την χώρα μας».

Η θεματολογία του συνεδρίου ακολούθησε έξι βασικούς άξονες:

Χειρουργική Ανώτερου Πεπτικού
Χειρουργική Νοσογόνου Παχυσαρκίας
Χειρουργική Παχέος Εντέρου
Χειρουργική Κηλών
Χειρουργική Ενδοκρινών
Ρομποτική Χειρουργική

Στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής συμμετείχαν 46 Έλληνες ομιλητές, 7 ξένοι ομιλητές κι έγινε παρουσίαση περιστατικών σε video presentation sessions.