Αιμορροΐδες: Τι να φάτε για να υποχωρήσουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αιμορροΐδες
Αιμορροΐδες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στους λείους μυς των τοιχωμάτων του ορθού και του πρωκτού. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανατομίας του ανθρώπου και βρίσκονται στο σημείο όπου συναντώνται και ενοποιούνται μικρές αρτηρίες και φλέβες.

Οι αιμορροΐδες είναι μια επώδυνη, αλλά κυρίως ενοχλητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολύ άνθρωποι αρκετά συχνά. Η διατροφή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην υποχώρηση των αιμορροΐδων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στις αιμορροΐδες ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πρωκτικό πόνο και φαγούρα, επώδυνες κινήσεις του εντέρου, εξογκώματα που είναι πολύ ευαίσθητα στην αφή και κοντά στον πρωκτό, καθώς και αιματηρές κενώσεις του εντέρου, ή αίμα στο χαρτί μετά το σκούπισμα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας τι μπορείτε (και επιβάλλεται) να τρώτε, όταν έχετε έξαρση στις αιμορροΐδες σας.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν όλο το θρεπτικό μέρος του καρπού του σιταριού, σας παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το άσπρο αλεύρι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν τις καθημερινές ανάγκες σε ίνες, οι οποίες κυμαίνονται από 21 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Γιαούρτι και κεφίρ

Περιέχουν προβιοτικά, δηλαδή “καλά” βακτήρια, που συμβάλλουν στην πεπτική υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη, ή την θεραπεία των αιμορροΐδων, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Για καλύτερα αποτελέσματα, το γιαούρτι ή το κεφίρ είναι καλό να περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες, όπως λακτοβάκιλος (Lactobacillusbifidus) και να τα τρώτε σε τακτική βάση. Αν πίνετε κεφίρ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε την αφυδάτωση και να έχετε καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

Υγρά

Για την πρόληψη, ή την μείωση των αιμορροΐδων, πρέπει να πίνετε νερό, ή άλλα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών καθημερινά, τα οποία μπορεί να προέρχονται από χυμούς φρούτων και λαχανικών, νερό, γάλα, αφεψήματα και σούπες. Λάβετε υπόψη σας, ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες από τα καθεαυτά φρούτα και λαχανικά.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και υγρά, που θα διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητά σας. Επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα φρούτα και τα λαχανικά προσθέτουν επίσης “όγκο” στα κόπρανα σας και μπορεί να μειώσουν την καταπόνηση και τον πόνο κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του εντέρου. Εκείνα τα φρούτα και λαχανικά με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα αβοκάντο, οι αγκινάρες, ο αρακάς, το μπρόκολο, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και οι κολοκύθες χειμώνα.

Πηγή: http://www.livestrong.com