Τα ζυμαρικά ΔΕΝ παχαίνουν – Τι έδειξε επιστημονική έρευνα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ζυμαρικά
Όταν κάνουν δίαιτα, οι περισσότεροι μειώνουν την ποσότητα των υδατανθράκων στη διατροφή τους. Αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού δείχνει ότι η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ΜΗΝ συμβάλλει τελικά στην αύξηση του σωματικού βάρους, ή του περιττού σωματικού λίπους!

Ερευνητές στο St. Michael’s Hospital στο Τορόντο του Καναδά βασίζουν τα ευρήματά τους για τα ζυμαρικά και την δίαιτα σε μια μετα-ανάλυση διαθέσιμων στοιχείων από προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες.

Τι λένε οι ερευνητές

«Πολύς λόγος γίνεται για τα σάκχαρα, αλλά οι παραδοσιακοί υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί, αναφέρονται ολοένα και περισσότερο ως παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη.

Και συνεχίζουν: «Παρόλο που οι συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαίων ελεγχόμενων ερευνών επάνω σε διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα αλλά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως ή/και υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, έχουν δείξει πλεονεκτήματα για την διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, υπάρχει και μια γενική έλλειψη αναγνώρισης της σημασίας της ποιότητας των υδατανθράκων».

Πώς έγινε η ανάλυση

Οι ερευνητές εξέτασαν 32 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν 2.448 συμμετέχοντες. Όλοι κατανάλωναν ζυμαρικά, αντί για άλλους υδατάνθρακες στο πλαίσιο μια υγιή διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 50 έτη, με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30,4. Σε 21 επιμέρους έρευνες, συμπεριέλαβαν αποκλειστικά συμμετέχοντες, που ήταν υπέρβαροι, ή παχύσαρκοι.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Άμεσος υπολογισμός με ένα κλικ

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,3 μερίδες μαγειρεμένων ζυμαρικών την εβδομάδα (περίπου μισό φλιτζάνι), αντί για άλλους υδατάνθρακες. Σε διάστημα 3 μηνών έχασαν περίπου μισό κιλό. Επιπλέον, ο ΔΜΣ μειώθηκε κατά 0,26 μονάδες.

«Η μελέτη έδειξε ότι τα ζυμαρικά δεν συνέβαλαν στην αύξηση του σωματικού λίπους», δήλωσε ο δρ. John Sievenpiper, κλινικός επιστήμονας στο Κέντρο Κλινικής Διατροφής του νοσοκομείου και επικεφαλής της μελέτης. «Μάλιστα, η ανάλυση έδειξε και μια μικρή απώλεια βάρους. Έτσι, αντίθετα με τις διαδεδομένες ανησυχίες, ίσως τα ζυμαρικά να μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όπως εκείνης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη».

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ζυμαρικά λαμβάνονταν μαζί με άλλα τρόφιμα επίσης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

«Αναλύοντας τα αποτελέσματα, μπορούμε τώρα να πούμε με κάποια σιγουριά ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός υγιεινού διαιτολογικού μοντέλου», δήλωσε ο Sievenpiper.

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι θα ήθελαν να δουν αν τα ζυμαρικά θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα ως μέρος και άλλων υγιεινών διατροφικών μοντέλων.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.

https://www.upi.com