Πώς το κολλαγόνο σώζει από τους πόνους στις αρθρώσεις – Πού θα το βρείτε στην καλύτερη μορφή του

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κολλαγόνο
Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Με απλά λόγια είναι η ουσία που κρατά όλα τα μέρη του σώματος ενωμένα μαζί. Βρίσκεται στα οστά, τους μυς, το δέρμα και τους τένοντες, όπου αποτελεί την βάση για την αντοχή, συνοχή, ελαστικότητα και σωστή δομή τους.

Το κολλαγόνο που παράγεται ενδογενώς (δηλαδή το κολλαγόνο που συντίθεται από το ίδιο το σώμα) παίζει πολλούς και σημαντικούς ρόλους στην υγεία, αφού η διάσπαση και η εξάντληση των φυσικών επιπέδων κολλαγόνου συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ως εκ τούτου, η εξωγενής (συμπληρωματική) πρόσθεση κολλαγόνου χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για ιατρικούς και καλλυντικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης και επισκευής των ιστών του σώματος.

Στο ενδιάμεσο στρώμα του δέρματος (χόριο) το κολλαγόνο βοηθά στον σχηματισμό ενός ινώδους δικτύου, όπου τα νέα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν. Το κολλαγόνο είναι επίσης απαραίτητο στην αντικατάσταση και αποκατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ορισμένα κολλαγόνα λειτουργούν, επίσης, ως προστατευτικά καλύμματα για ευαίσθητα όργανα του σώματος, όπως οι νεφροί.

Δυστυχώς, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, μειώνοντας τη δομική ακεραιότητα του δέρματος και οδηγεί σε χαλάρωση, σχηματισμό γραμμών και ρυτίδων, αλλά και στην εξασθένηση του χόνδρου στις αρθρώσεις.

κολλαγόνο

Τι έχουν δείξει οι επιστημονικές έρευνες

Τα συμπληρώματα, ή σκευάσματα κολλαγόνου έχουν σημαντικά οφέλη στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Σε πολλές μελέτες, έχει διαπιστωθεί, ότι το κολλαγόνο συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

Μια επιστημονική έρευνα του 2006 έδειξε, ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο, γνωστό και ως υγρό κολλαγόνο, μειώνει τα επώδυνα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία των αρθρώσεων. Σε υγρή μορφή, το συμπλήρωμα κολλαγόνου απορροφάται καλά από τον οργανισμό και οδηγεί σε επιθυμητή συσσώρευση κολλαγόνου στους χόνδρους. Αυτό διεγείρει συγκεκριμένα κύτταρα στις αρθρώσεις, τα οποία ονομάζονται χονδροκύτταρα, για να δημιουργήσουν την εξωκυττάρια μήτρα.

Το 2002, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Creighton, διαπίστωσαν,ότι, όταν γυναίκες με αρθρίτιδα έλαβαν συμπληρώματα κολλαγόνου, η δυσκαμψία των αρθρώσεων τους, ο πόνος μετά την κάθε χρήση των αρθρώσεων και ο συνολικός πόνος σε αυτές, μειώθηκε μετά την λήψη συμπληρώματος με κολλαγόνο τύπου-2 για 42 ημέρες.

Το 2009, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο InterHealth και άλλα εξέχοντα ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο διαπίστωσαν, ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου τύπου-2 είναι πιο αποτελεσματική από την λήψη γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης, για τον πόνο της αρθρίτιδας.

Τα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα μειώνονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποτραπεί αυτή η ενδογενής γήρανση.

Ωστόσο, με τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων, είναι εφικτό να μειωθεί η εξωγενής γήρανση και να προστατευθεί το κολλαγόνο του οργανισμού, διατηρώντας το δέρμα, τα οστά, τους μυς και τις αρθρώσεις υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το συμπλήρωμα υδρολυμένου κολλαγόνου είναι πλούσιο σε πολλά αμινοξέα (ομάδα χημικών ενώσεων), που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο τύπου-2 είναι μία από τις κύριες πρωτεΐνες στους χόνδρους των αρθρώσεων.

Η λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου από το ίδιο το σώμα.

κολλαγόνο

Η καλύτερη ποιότητα υγρού κολλαγόνου στην αγορά

Όλα τα παραπάνω έρχονται να βρουν εφαρμογή σε ένα προϊόν-φαινόμενο, διαθέσιμο τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική αγορά, αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταναλωτών εδώ και 20 χρόνια: Το Collagen Pro-Active, το πρώτο αυθεντικό και κλινικά πιστοποιημένο προϊόν πόσιμου κολλαγόνου, το οποίο είναι κατάλληλο τόσο για τον άντρα, όσο και για τη γυναίκα.

Το Collagen Pro-Active συνδυάζει το κολλαγόνο με μαγνήσιο και με βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β5, Β6) και έτσι συμβάλλει όσο κανένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής στην ανάπλαση του χόνδρου των αρθρώσεων, στην ανθεκτικότητα των νυχιών και στη νεανική και γεμάτη λάμψη όψη της επιδερμίδας και των μαλλιών, ενώ τα σημάδια της γήρανσης (ρυτίδες, απώλεια οβάλ προσώπου) απαλύνονται σημαντικά.

Το κολλαγόνο που περιέχει το Collagen Pro-Active κατανέμεται και συσσωρεύεται στον αρθρικό χόνδρο (κλινική μελέτη του 1999), δηλαδή εκεί ακριβώς που είναι απαραίτητο. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική λήψη του Collagen Pro-Active βοήθησε κατά 84.2% στην καλύτερη κινητικότητα και μείωση του πόνου. (1996 – ArcherAandPujolP). Ταυτόχρονα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διεγείρουν τις μεταβολικές διαδικασίες και το μαγνήσιο ενισχύει τη σύνθεση πρωτεϊνών.

Ως προϊόν ενζυματικής υδρόλυσης, διαδικασία ίδια με εκείνη που ακολουθεί ο ανθρώπινος οργανισμός για την παραγωγή κολλαγόνου, το Collagen Pro-Active είναι πλήρως φυσικό και βιοαπορροφήσιμο.

Και επειδή το ενζυματικά υδρολυμένο κολλαγόνο απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 95%, τα πρώτα εμφανή στον οργανισμό και στο δέρμα σας αποτελέσματα, είναι ορατά από τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες κιόλας!

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, ότι όλα αυτά για το Collagen Pro-Active ισχύουν χωρίς να προκύπτει καμία απολύτως αλληλεπίδραση με οποιαδήποτε φάρμακα, ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, αφού με πάνω από 35 εκατομμύρια δόσεις να υπολογίζεται πως έχουν ληφθεί μόνο στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα πρόβλημα.

Για να απολαύσετε κι εσείς τις ευεργετικές για την υγεία των αρθρώσεων και για την ομορφιά σας ιδιότητες του Collagen Pro-Active, αρκεί να λαμβάνετε ένα καπάκι (20ml) ημερησίως, κατά προτίμηση μισή με μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ, αφού έτσι θα επιτρέψετε στο υγρό κολλαγόνο να δράσει πιο αποτελεσματικά. Και εκτός από να το πιείτε σκέτο στις δύο διαθέσιμες γεύσεις, φράουλα και λεμόνι, μπορείτε να το αραιώσετε με νερό, ή να το προσθέσετε στο τσάι σας.

Τώρα που ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το υγρό κολλαγόνο για τον οργανισμό και πόσο πιο αποτελεσματικό είναι να το παίρνετε σε υγρή μορφή, ως συμπλήρωμα διατροφής, είναι σώφρον να δοκιμάσετε κι εσείς την μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση στην αγορά για την υγεία και την ομορφιά, το Collagen Pro-Active!