Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Πώς να αυξήσετε την «καλή χοληστερόλη» (HDL)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
Σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Βασικός στόχος σήμερα είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς και την πρόληψη πάσας φύσης καρδιακής νόσου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένας βασικός στόχος για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι η ενημέρωση για το πώς μπορεί κανείς να αυξήσει την «καλή χοληστερόλη» (HDL), η οποία ενισχύει την καρδιακή υγεία.

Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας είναι ένα σημαντικό μέτρο της υγείας της καρδιάς. Ειδικά όσον αφορά την HDL χοληστερίνη, γνωστή επίσης και ως σας «καλή» χοληστερόλη, όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδό της, τόσο το καλύτερο για εσάς.

Αν και ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να μειώσετε την ολική χοληστερίνη σας, είναι σημαντικό να μπορέσετε ταυτόχρονα να αυξήσετε την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (high-density lipoprotein – HDL) χοληστερόλη σας.

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που υπάρχει σε όλα τα κύτταρά σας και έχει πολλές χρήσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την οικοδόμηση των κυττάρων του σώματός σας. Μεταφέρεται μέσω του αίματος καθώς “αγγιστρώνεται” επάνω σε πρωτεΐνες, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.

Το να μειώσετε απλά την LDL χοληστερόλη σας μπορεί να μην είναι αρκετό, τουλάχιστον για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η αύξηση της HDL χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Ποια είναι τα όρια για την «καλή χοληστερόλη» στο αίμα σας

Τα επίπεδα της χοληστερόλης μετρώνται σε χιλιοστόγραμμα (mg) ανά δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Θυμηθείτε: για την HDL χοληστερίνη, ο στόχος σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο νούμερο.

Σε κίνδυνο Επιθυμητό
Άντρες Κάτω από 40 mg/dL 60 mg/dL και πάνω
Γυναίκες Κάτω από 50 mg/dL 60 mg/dL και πάνω

Εάν το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας πέφτει μεταξύ των επιπέδων “Σε κίνδυνο” και “Επιθυμητό”, θα πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να αυξήσετε το επίπεδο της HDL, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εάν δεν γνωρίζετε το επίπεδο της HDL, ζητήστε από το γιατρό σας να σας κάνει μια απλή εξέταση αίματος για τις τιμές χοληστερίνης.

Πώς θα αυξήσετε την HDL

Ο τρόπος ζωής σας έχει την μεγαλύτερη επίδραση στην HDL. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας:

  • Μην καπνίζετε
  • Χάστε κιλά
  • Γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά
  • Επιλέγετε περισσότερα υγιή λιπαρά στην διατροφή σας
  • Βάλτε μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ

Υπάρχουν και μερικές φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη σας, τις οποίες φυσικά πρέπει να λαμβάνετε πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας και στις δοσολογίες που εκείνος θα σας ορίσει:

  • Νιασίνη
  • Στατίνες
  • Τέλος, υπάρχουν κάποιες ομάδες τροφών που περιέχουν “καλά λιπαρά” και θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη στο αίμα σας:
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (αλεύρι βρώμης, πίτουρο βρώμης και προϊόντα ολικής αλέσεως)
  • Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας)
  • Φυτικές στερόλες (β-σιτοστερόλη και σιτοστανόλη που βρίσκονται σε συγκεκριμένα προϊόντα βουτύρου και μαργαρίνης)
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, συμπληρώματα ιχθυελαίων, λιναρόσπορος και λινέλαιο)

Πηγή: http://www.mayoclinic.org