Ουρικό οξύ: Τα βότανα που το διαλύουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ουρικό οξύ
Η όξινη διατροφή είναι συχνά πλούσια σε πουρίνες. Είναι ουσίες, που απαντώνται συνήθως σε κρέας, τυριά, οστρακοειδή, μανιτάρια και κρασί. Οι πουρίνες συμβάλλουν στον σχηματισμό και την καθίζηση κρυστάλλων ουρικού οξέος.

Τότε είναι που λέμε ότι κάποιος έχει πρόβλημα με το ουρικό οξύ. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος μπορεί να συσσωρευθούν στους νεφρούς, όπου σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά. Επίσης, μπορεί να συσσωρευθούν μέσα στις αρθρώσεις, όπου οδηγούν σε ουρική αρθρίτιδα. Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος είναι αιχμηροί και προκαλούν πόνο και φλεγμονή στους περιβάλλοντες ιστούς.

Μερικά βότανα είναι αποτελεσματικά στη διάλυση και απομάκρυνση κρυστάλλων ουρικού οξέος από το σώμα

Ουρικό οξύ και… φρέσκος χυμός λεμονιού

Η κατανάλωση φρέσκου χυμού λεμονιού μπορεί να αποτρέψει τις εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Αυτό το πετυχαίνει διεγείροντας τον σχηματισμό ανθρακικού ασβεστίου μέσα στο σώμα. Το ανθρακικό ασβέστιο εξουδετερώνει τα οξέα στο αίμα. Αυτά οδηγούν σε ουρική αρθρίτιδα, συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του πέλματος. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αυτή ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις και ελαχιστοποιεί τις βλάβες που προκαλούνται από τα αιχμηρά κρύσταλλα ουρικού οξέος. Το λεμόνι ενεργεί ως διαλύτης για τους κρυστάλλους και τους διαλύει, μειώνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό.

Ουρικό οξύ και… ρίζα από το φυτό Burdock

Η ρίζα αυτού του φυτού είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο για διάφορους τύπους αρθρίτιδας. Βοηθάει, φυσικά, και στις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας.

ουρικό οξύ

Φωτογραφία από το φυτό Burdock

Έχει δυνατές ιδιότητες καθαρισμού της κυκλοφορίας του αίματος από τις τοξίνες. Έτσι, μειώνει την φλεγμονή και προωθεί την αποβολή τους μέσω των ούρων. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται και αυτό μέσω της ούρησης. Η δοσολογία είναι 20-30 σταγόνες από εκχύλισμα της ρίζας bourdock σε που αναμιγνύεται σε 235 ml νερό. Πίνετε το ρόφημα αυτό 3-4 φορές την ημέρα για μερικές ημέρες.

Ουρικό οξύ και… βότανο “Devil’s Claw”

Το “νύχι του διαβόλου” είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των συμπτωμάτων διάφορων τύπων αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της ουρικής αρθρίτιδας.

ουρικό οξύ

Φωτογραφία από το φυτό Devil’s Claw

Είναι ικανό να διαλύσει και να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Μια συνήθης συνιστώμενη δόση είναι 500-750 mg, τρεις φορές την ημέρα. Πάρτε το τις περιόδους που έχετε έξαρση ουρικής αρθρίτιδας.

Ουρικό οξύ και… βλαστοί από το βότανο Alfalfa

Είναι μια πλούσια πηγή πολυάριθμων βιταμινών και μετάλλων, αλλά μειώνει και τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό.

ουρικό οξύ

Φωτογραφία από το βότανο Alfalfa

Το βότανο alfalfa έχει ισχυρή αλκαλική επίδραση στο σώμα. Δηλαδή αυξάνει τα επίπεδα pH και διαλύει τους κρυστάλλους ουρικού οξέος. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Γενικά, το ουρικό οξύ παραμένει διαλυμένο σε αλκαλικό περιβάλλον.

Ουρικό οξύ και… βύσσινο

Τα βύσσινα και ο συμπυκνωμένος χυμός τους είναι δημοφιλή φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά, που δημιουργούνται από το ουρικό οξύ. Τα βύσσινα μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στον ορό. Επίσης, συμβάλλουν στην διάλυση των κρυστάλλων μέσα σε αρθρώσεις και των λίθων στους νεφρούς. Τα βύσσινα προκαλούν αλκαλοποίηση στο αίμα και τους ιστούς, παρόμοια με το βότανο alfalfa και τον χυμό λεμονιού. Επιπλέον, περιέχουν έναν τύπο ενζύμου που εξουδετερώνει το ουρικό οξύ, τις ανθοκυανίνες. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία. Η δοσολογία, που συνήθως συνιστάται για τον έλεγχο της ουρικής αρθρίτιδας είναι 6-24 βύσσινα ημερησίως.

Πηγή: https://www.livestrong.com