Ορθορεξία: Φθάνοντας στο άλλο άκρο

  • Iatropedia
Η ορθορεξία είναι η… ψύχωση με τις υγιεινές τροφές. Όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η «μανία» αυτή ίσως καλύπτει μια καλά εδραιωμένη διατροφική διαταραχή που περιμένει να εκδηλωθεί…

Μπορεί η ορθορεξία να μην έχει κατηγοριοποιηθεί κλινικώς ως διατροφική διαταραχή όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, όμως η εμμονή με την κατανάλωση υγιεινών και μόνον τροφίμων καθιστά την ορθορεξία το… υγιεινό αντίστοιχο της ανορεξίας και επίσης επικίνδυνη, προειδοποιούν ειδικοί. Τα στυλ διατροφής ποτέ δεν ήταν περισσότερα –βέγκαν, ωμά, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβάλλει η εμμονή για βρώση αποκλειστικά «αγνών» φαγητών δεν σηματοδοτούν μόνο την αρχή της ορθορεξίας αλλά εγείρουν και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως το να αποβεί η ποιότητα εις βάρος της ποσότητας, οδηγώντας τελικά σε προβλήματα υγείας.

Μετά την νευρική ανορεξία, η σύγχρονη αυτή μανία με την υγιεινή διατροφή πηγαίνει στο άλλο άκρο, τείνοντας να εξελιχθεί σε νέο ψυχοδιατροφικό σύνδρομο. Ειδικοί διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι οι κανόνες που θέτουν οι φανατικοί της υγιεινής διατροφής απαιτούν την ίδια ενέργεια και χρόνο που καταναλώνουν οι πάσχοντες από άλλες διατροφικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την Λίζα Νέϊλορ, σύμβουλο στην Women’s Health Clinic στο Γουίννιπεγκ του Καναδά, η συμπεριφορά αυτή στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με το φαγητό, καλύπτει άλλα αίτια.

Εκεί που κάποιος ξεκινά μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες με στόχο μια πιο υγιεινή ζωή, οι ορθορεξικοί μπορεί να αρχίζουν και αυτοί με παρόμοιο κίνητρο, με την διαφορά όμως ότι μετά δεν μπορούν να σταματήσουν… Με τον καιρό, οι κανόνες γίνονται όλο και πιο αυστηροί και άκαμπτοι στην βάση του «ή όλα, ή τίποτα». Σύντομα, η έλλειψη ευελιξίας σχετικά με το φαγητό αρχίζει να επηρεάζει την κοινωνική ζωή των ατόμων αυτών, τις σχέσεις τους ακόμη και την απλή καθημερινότητά τους καθώς όλο τους το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στην «υγιεινή διατροφή».