Ο καφές προσθέτει χρόνια στη ζωή

  • Ρούλα Τσουλέα
καφές
Λίγα ή πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να χαρίζουν χρόνια στη ζωή, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη. Και δεν χρειάζεται καν να περιέχει ο καφές καφεΐνη.

Ο καφές μπορεί να προσθέτει χρόνια στη ζωή, σύμφωνα με νέα, μεγάλη ανάλυση που τον συσχετίζει με μειωμένη θνησιμότητα. Και αυτό ισχύει ακόμα και για όσους φθάνουν τους οκτώ καφέδες την ημέρα!

Το όφελος του καφέ δεν φαίνεται να σχετίζεται με την καφεΐνη. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου φάνηκε να είναι εξίσου μειωμένος στους εθελοντές που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).

Σε κάθε περίπτωση, «τα ευρήματα αυτά πρέπει να καθησυχάσουν τους λάτρεις του καφέ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Erikka Loftfield, επιδημιολόγος στο Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί η Dr. Loftfield, σε πολλές μελέτες έχει συσχετισθεί ο καφές με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Η μείωση αυτή αφορά πολλά νοσήματα, αλλά κυρίως τα καρδιαγγειακά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Παρότι όμως ο καφές είναι ένα πολύ υγιεινό ρόφημα, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτόν. Οι αμφιβολίες εστιάζονται περισσότερο σε άτομα με γενετικές ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της καφεΐνης. Αφορούν επίσης όσους πίνουν πολλούς καφέδες, δηλαδή πάνω από 5 την ημέρα.

Μισό εκατομμύριο εθελοντές

Για να διερευνήσουν το θέμα, η Dr. Loftfield και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 498.134 Βρετανούς.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 57 χρόνια (κυμαινόταν από 38 έως 73 ετών). Οι 271.019 από αυτούς (το 54%) ήσαν γυναίκες και οι 387.494 (το 78%) έπιναν συστηματικά καφέ.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν προέκυψαν από την παρακολούθηση των εθελοντών επί μία δεκαετία (2006-2016). Στη διάρκειά της, σχεδόν 14.000 εθελοντές έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες.

Όσοι έπιναν καθημερινά καφέ είχαν μικρότερη θνησιμότητα. Μάλιστα από το πρώτο κιόλας φλιτζάνι παρατηρήθηκε μείωση στη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Έτσι, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έπιναν καθόλου καφέ:

* Όσοι έπιναν 1 φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από παθολογικά αίτια στη διάρκεια της 10ετίας.

* Όσοι έπιναν 2-5 φλιτζάνια, είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από παθολογικά αίτια.

* Όσοι έπιναν 6-7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από παθολογικά αίτια.

* Όσοι έπιναν 8 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από παθολογικά αίτια.

Επιπλέον, το όφελος αυτό ήταν ανεξάρτητο από την ταχύτητα μεταβολισμού του καφέ από τον ανθρώπινο οργανισμό.

1.000 βιολογικές ουσίες

Ο καφές περιέχει περισσότερες από 1.000 βιολογικές ουσίες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον οργανισμό, είπε η Dr. Loftfield.

Στις ουσίες αυτές συμπεριλαμβάνονται το κάλιο και το φολικό οξύ, δύο συστατικά απαραίτητα για την υγεία.

Ο καφές είναι επίσης πλούσιος σε πολυφαινόλες, μία ομάδα ουσιών που έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες, κατά την Dr. Samantha Heller, διατροφολόγο στο NYU Langone Medical Center.

Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες, είπε.

Πάντως, η Dr. Loftfield προσθέτει πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν πως όποιος δεν πίνει καφέ, πρέπει να τον αρχίσει. Απλώς, «αν κάποιος ήδη απολαμβάνει την κατανάλωση καφέ, μπορεί να τη συνεχίσει βάσει των νέων ευρημάτων», είπε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.