Νικήστε την τριχόπτωση… τρώγοντας

  • Iatropedia
Τα μαλλιά σας χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα προκειμένου να δείχνουν υγιή και λαμπερά. Όμως μπορείτε να καταφέρετε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν συνδυάστε ένα πρόγραμμα διατροφής. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες τροφές είναι απαραίτητες για υγιή μαλλιά.

 

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο δίνει στα μαλλιά σας καλή υγεία από μέσα και όχι μόνο εξωτερική λάμψη . Βάλτε στη δίαιτα σας τις παρακάτω τροφές και δείτε τη διαφορά.

1. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Επιλογές πλούσιες σε σίδηρο είναι η γαλοπούλα, οι κρόκοι αυγών, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί , τα όσπρια, τα φρούτα, το μπρόκολο.

2. Τα αυγά, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, ο σολομός, το αβοκάντο. περιέχουν βιταμίνη Β που προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών.

3. Οι μπανάνες, η μπύρα, η βρώμη, οι σταφίδες περιέχουν το ορυκτό διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο ενισχύει την ανθεκτικότητά των μαλλιών.

4. Το σπανάκι, το μπρόκολο και το σέσκουλο περιέχουν βιταμίνες Α και C και βοηθούν την παραγωγή σμήγματος, που λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό μαλλιών.

5. Στρείδια, μύδια, συκώτι, βοδινό κρέας περιέχουν ψευδάργυρο, που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής των ανδρογόνων. Αυτά είναι ορμόνες που, σε χαμηλά επίπεδα, συνδέονται με την απώλεια μαλλιών και την πιτυρίδα.

6. Τα καρότα, το λάχανο, τα σπαράγγια, τα κολοκύθι γλυκοπατάτες περιέχουν βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία για τα μαλλιά και το δέρμα σας.

7. Ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός