Νευρική ορθορεξία: Δεν είχε περίοδο επί 8 χρόνια εξαιτίας της διατροφικής διαταραχής! [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ορθορεξία
Η κοπέλα που βλέπετε ονομάζεται Eloise du Luart και εξομολογείται στην κάμερα του BBC το μεγάλο λάθος στην ζωή της, να γίνει εμμονική με την “υγιεινή διατροφή” σε βαθμό που έκανε κακό στον οργανισμό της, παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά, κατανάλωνε μόνο “υγιεινές” τροφές.

Από την εφηβεία άρχισε να έχε προβλήματα ανορεξίας και όταν έφτασε στο πανεπιστήμιο το πρόβλημά της άλλαξε λίγο “τίτλο”, αλλά η ουσία παρέμεινε η ίδια. Αντί για νευρική ανορεξία, έπασχε από νευρική ορθορεξία. Πίστεψε ότι με την “απόλυτα υγιεινή” διατροφή θα γλίτωνε από το πρόβλημα της ανορεξίας. Αλλά έκανε λάθος…

Τι είναι η νευρική ορθορεξία

Η νευρική ορθορεξία δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος ως κλινική ασθένεια, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτόν τον όρο.

Το παράδοξο έγκειται στο ότι αναπτύσσουν μια “ανθυγιεινή εμμονή” για την “υγιεινή διατροφή”. Αυτό ονομάζεται νευρική ορθορεξία. Η ορθορεξία ξεκινάει ως μια αθώα προσπάθεια να τρώει κανείς πιο υγιεινά, αλλά οι ορθορεξικοί αναπτύσσουν εμμονές με την ποιότητα και την καθαρότητα των τροφίμων. Όλη τους η ζωή και κάθε τους σκέψη αφορά το τι και πόσο τρώνε και πώς να αποφύγουν την οποιαδήποτε εκτροπή από το ακραίο αυτό διατροφικό πλάνο.

Της κόπηκε η περίοδος επί 8 χρόνια

Η Eloise λέει ότι για πρωινό έτρωγε ένα μείγμα από βρώμη και φυτική πρωτεΐνη μαζί με άλλες υπερτροφές. Ομολογεί ότι όλο αυτό ήταν μια λανθασμένη έννοια της τελειότητας. Ένα μπολ από αυτό στο πρωινό της περιείχε:

  • Σκόνη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές
  • Σκόνη Maca
  • Σκόνη Baobab
  • Σπόροι Chia
  • Ωμό κακάο
  • Βούτυρο αμυγδάλου
  • Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
  • Γύρη μέλισσας

Ήταν επίσης σημαντικό για εκείνη να ανεβάζει στο Instagram όλα της τα γεύματα και να τα φτιάχνει “τέλεια” στην παρουσίαση, ώστε να φαίνονται “τέλεια” στην φωτογραφία και να λαμβάνει… συγχαρητήρια από τους άλλους για την “τέλεια” διατροφή της και το πόσο καλό είναι αυτό που κάνει.

Τώρα που τα κοιτάει όλα αυτά, αναγνωρίζει την εμμονή και τον τρόμο να ελέγχει το κάθε τι στην διατροφή της. Η ίδια τότε νόμιζε ότι είναι υγιέσταστη και μάλιστα ξεκίνησε προπονήσεις και για τρίαθλο. Είχε αποκόψει πλήρως ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά. Μόνο που ο οργανισμός της είχε γίνει πολύ προβληματικός. Απόδειξη, ότι της είχε κοπεί η περίοδος επί 8 ολόκληρα χρόνια!

Όταν έπαθε ένα κάταγμα στην πλάτη, μια διατροφολόγος της είπε ότι έφταιγε η ακραία της διατροφή. Τότε συνειδητοποίησε τι κακό έκανε στο σώμα της τόσα χρόνια. Αποφάσισε να αλλάξει πλήρως στάση απέναντι στην διατροφή και αφέθηκε απόλυτα στις σωστές συμβουλές της διατροφολόγου της. Έτσι, κατάφερε να σώσει την ίδια της την ζωή…

Πότε κάποιος “παθαίνει” ορθορεξία;

Η ορθορεξία φαίνεται να υποκινείται από την μανία για καλύτερη υγεία, αλλά υπάρχουν και πιο βαθιά αίτια/κίνητρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την προστασία από τις αρρώστιες, τον καταναγκασμό για πλήρη έλεγχο, τη διαφυγή από τους φόβους υγείας, την επιθυμία να είναι κανείς αδύνατος με μηδέν περιττά κιλά, την βελτίωση της αυτοεκτίμησης και την αναζήτηση πνευματικότητας μέσω της διατροφής, για να δημιουργήσει μια νέα “ταυτότητα” του εαυτού του.

Έχω ορθορεξία;

Εξετάστε τις ακόλουθες ερωτήσεις. Σε όσες περισσότερες ερωτήσεις απαντάτε “ναι”, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε ορθορεξία.

  • Εύχεστε καμιά φορά να μπορούσατε να φάτε ελεύθερα και να μην ανησυχείτε για την ποιότητα των τροφίμων;
  • Εύχεστε καμιά φορά να μπορούσατε να ξοδέψετε λιγότερο χρόνο για φαγητό και περισσότερο χρόνο για να ζήσετε και να αγαπάτε;
  • Μοιάζει να είναι πέρα από τις δυνατότητές σας το φάτε ένα γεύμα παρασκευασμένο με αγάπη από κάποιον άλλο -ένα μόνο γεύμα- χωρίς να προσπαθήσετε να ελέγξετε τι ακριβώς περιέχει;
  • Ψάχνετε συνεχώς τρόπους που να “δικαιολογούν” ότι οι περισσότερες τροφές είναι ανθυγιεινές;
  • Μήπως η αγάπη, η χαρά, το παιχνίδι και η δημιουργικότητα έρχονται πάντα πίσω από την ανάγκη για μια τέλεια διατροφή;
  • Αισθάνεστε ενοχή ή αυτολύπηση, όταν κάνετε έστω και μία “παρασπονδία” από την διατροφή σας;
  • Νιώθετε ότι έχετε γενικώς τον έλεγχο, όταν τηρείτε τη σωστή διατροφή;
  • Αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας ως τον σωστό σε διατροφικό επίπεδο και αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν οι άλλοι γύρω σας να τρώνε τα τρόφιμα που τρώνε;

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα δηλαδή;

Η διατροφή των ορθορεξικών μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ανθυγιεινή, με πολλές διατροφικές ελλείψεις. Αυτά τα θρεπτικά προβλήματα μπορεί να μην είναι πάντοτε εμφανή. Τα κοινωνικά προβλήματα είναι πιο προφανή. Τα ορθορεξικά άτομα μπορεί να είναι κοινωνικά απομονωμένα, συχνά επειδή σχεδιάζουν όλη τους τη ζωή γύρω από τα τρόφιμα. Μπορεί να έχουν λίγα περιθώρια στην ημέρα τους για κάτι άλλο εκτός από τη σκέψη και τον προγραμματισμό του επόμενου γεύματος. Τα ορθορεξικά άτομα χάνουν την ικανότητα να τρώνε διαισθητικά, να μάθουν δηλαδή πότε πεινούν, πόση τροφή χρειάζονται και πότε έχουν χορτάσει.

Δηλαδή είναι ανθυγιεινό να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή;

Το να επιδιώκετε μια υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι είστε ορθορεξικοί και δεν υπάρχει τίποτα κακό με την υγιεινή διατροφή. Εκτός αν:

  • αφιερώνετε υπερβολικά πολύ χρόνο και προσοχή στη ζωή σας
  • η παρέκκλιση από αυτή τη διατροφή αντιμετωπίζεται με ενοχή και αυτολύπηση
  • χρησιμοποιείται για την αποφυγή ζητημάτων ζωής και σας αφήνει αποκομμένους από το κοινωνικό σύνολο

Ποια είναι η θεραπεία για την ορθορεξία;

Η κοινωνία μας πιέζει διαρκώς για πιο υγιεινή διατροφή και για να είμαστε όλοι αδύνατοι, οπότε είναι εύκολο για πολλούς να μην συνειδητοποιήσουν πόσο προβληματική μπορεί να γίνει αυτή η συμπεριφορά. Ακόμα πιο “ύπουλο” είναι το γεγονός, ότι το άτομο που κάνει την υγιεινή διατροφή μπορεί να “κρύβεται” πίσω από την δικαιολογία ότι τρώει υγιεινά (και ότι τρώνε ανθυγιεινά).

Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι το γεγονός ότι τα κίνητρα πίσω από την ορθορεξία είναι πολύπλευρα:

  • Πρώτον, το ορθορεξικό άτομο πρέπει να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και στη συνέχεια να προσδιορίσει τι του προκάλεσε αυτή την εμμονή
  • Πρέπει επίσης να γίνει πιο ευέλικτο και λιγότερο δογματικό, όσον αφορά το φαγητό
  • Η ανάλυση των συναισθηματικών υποκείμενων ζητημάτων του θα διευκολύνει την μετάβασή του στην κανονική διατροφή

Αν και η ορθορεξία δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να διαγνώσει ένας γιατρός (θυμηθείτε ότι δεν είναι ακόμα επισήμως αναγνωρισμένη στην ιατρική βιβλιογραφία), η θεραπεία μπορεί να απαιτήσει ιατρική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ειδικευμένος στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών είναι η καλύτερη επιλογή.

http://www.bbc.com

https://www.nationaleatingdisorders.org