Καρκίνος του πνεύμονα: Κίνδυνος από αυξημένη πρόσληψη συγκεκριμένης βιταμίνης!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του πνεύμονα
Οι άνδρες που λαμβάνουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 και Β12 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, κάτι που είναι ακόμα πιο πιθανό αν καπνίζουν κιόλας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες.

Καρκίνος του πνεύμονα – Η μελέτη διαπίστωσε 30% έως 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες που λαμβάνουν αυτές τις βιταμίνες από επιμέρους συμπληρώματα, όχι από πολυβιταμίνες, ή από τη διατροφή μόνο. Αλλά η επίδραση φάνηκε να εκτοξεύεται στους καπνιστές, οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες βιταμινών, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, δρ Theodore Brasky, επιδημιολόγο στο τμήμα Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής του Οχάιο.

Οι καπνιστές που λαμβάνουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 έχουν τριπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε διάστημα έξι ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν συμπληρώματα. Για τη βιταμίνη Β12, ο κίνδυνος αυτός σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Αυτά τα επίπεδα ήταν περισσότερο από 11 φορές μεγαλύτερα από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα Β6 και 23 φορές από την αντίστοιχη για Β12.

Σε μικρότερες ποσότητες, αυτές οι βιταμίνες εμπλέκονται σε αρκετές ζωτικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αντιγραφής του DNA. Πολλά συμπληρώματα υψηλής δόσης, αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι ενισχύουν την ενέργεια και παρέχουν άλλα μη αποδεδειγμένα οφέλη. Αλλά όπως λέει ο δρ Brasky: “Αυτό είναι μάρκετινγκ. Δεν είναι επιστήμη”.

Καρκίνος του πνεύμονα: Οι αντικρουόμενες έρευνες και το… επάρατο κάπνισμα

Η μελέτη περιορίστηκε σε περίπου 77.000 ενήλικες της πολιτείας της Ουάσινγκτον ηλικίας 50 έως 76 ετών. Αυτό περιλάμβανε 139 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα σε περισσότερους από 3.200 άνδρες καπνιστές. Πάνω από το 93% των συμμετεχόντων ήταν λευκοί.

Υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα μεταξύ των μη καπνιστών για να συμπεριληφθούν στην πλήρη ανάλυση. Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα ΔΕΝ παρατηρήθηκε στις γυναίκες, αλλά ούτε και με τα συμπληρώματα βιταμίνη Β9, επίσης γνωστής ως φολικό οξύ.

Άλλοι ερευνητές βρήκαν διαφορετικά αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη βιταμίνη Β6 με χαμηλότερο κίνδυνο πνευμονικού καρκίνου και άλλη έρευνα διαπίστωσε, ότι η βιταμίνη Β12 δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στον κίνδυνο του εν λόγω καρκίνου. Οι συντάκτες της νέας μελέτης ανέφεραν ότι η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μερικές από τις προηγούμενες μελέτες μετρούν τις βιταμίνες Β στο αίμα και όχι μέσω διατροφικών ερευνών, όπως έπραξαν οι ίδιοι. Ή μπορεί να είναι ότι ο ίδιος ο καρκίνος του πνεύμονα αυξάνει τα επίπεδα αυτών των βιταμινών στο σώμα.

Η εστίαση του προβλήματος στις βιταμίνες Β μπορεί να μην είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι καπνιστές είναι 15 έως 30 φορές πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα ή να πεθάνουν από αυτόν σε σχέση με τους μη καπνιστές.

“Εάν είστε καπνιστής και θέλετε να πάρετε και βιταμίνες Β, μπορείτε απλά να σταματήσετε το κάπνισμα! Το κάπνισμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή την περίπτωση και αυτό μπορεί να προληφθεί”, δήλωσε ο δρ Brasky.

Τελικά, να παίρνετε βιταμίνες Β, ή όχι;

Αυτοί που έχουν αναιμία, ή κοιλιοκάκη, ή γενικά έχουν έλλειψη βιταμίνης Β, είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθούν από ένα συμπλήρωμα, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους. Αλλά η λήψη μεγάλων δόσεων αυτών των συμπληρωμάτων δεν κάνει πολλά για τον μέσο υγιή άνθρωπο, είπε ο δρ Brasky, ούτε προκαλεί άμεση βλάβη. Το σώμα τείνει να απαλλάσσεται από την υπερβολική βιταμίνη, είπε.

“Υπάρχει πάντα αυτό το ‘μαύρο κουτί’ ανάμεσα σε αυτό που οι άνθρωποι λένε ότι τρώνε ή παίρνουν και στο τι τελικά απορροφάει ο οργανισμός τους”, δήλωσε η Regan Bailey, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue και πρώην διατροφική επιδημιολόγος στο Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Επίσης, δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Τα οξέα του στομάχου και η πέψη, δήλωσε η Bailey, “τραβάνε” την Β12 από τα τρόφιμα, ώστε το σώμα να μπορεί να την απορροφήσει. Ορισμένα συνθετικά συμπληρώματα, ωστόσο, μπορούν να απορροφηθούν πιο εύκολα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα. Οι περισσότεροι παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της B6 από τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά.

Σε υψηλές συγκεντρώσεις, ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ των βιταμινών και του καρκίνου του πνεύμονα είναι ασαφής. Αν οι βιταμίνες είναι πράγματι υπεύθυνες για την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, είπε ο δρ Brasky, τότε ένα άλλο ερώτημα θα ήταν και το αν οι βιταμίνες Β επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός καρκίνου του πνεύμονα που είναι ήδη εκεί, ή οδηγούν σε νέους καρκίνους.

Η Bailey από την πλευρά της επισήμανε, ότι δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να ισχυριζόμαστε ότι αυτά τα συμπληρώματα υψηλής δόσης προκαλούν καρκίνο. Πρόσθεσε, ότι η διατροφική έρευνα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές (η οποία υπολόγισε τη μέση ημερήσια πρόσληψη κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια) μπορεί να είναι ανακριβής. Αλλά ο δρ Brasky δήλωσε ότι οι ενήλικες γενικά θυμούνται τα συμπληρώματα που έχουν πάρει, επιτρέποντας στους ερευνητές να πάρουν μια καλή ιδέα για τις μέσες δόσεις τους.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν κυρίως συμπληρώματα διατροφής επειδή πιστεύουν ότι θα τους κάνουν πιο υγιείς, όχι επειδή προσπαθούν να προσθέσουν θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους, ανέφερε η Bailey σε μια μελέτη το 2013. Και εκείνοι που παίρνουν βιταμίνες μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντικείμενο μελέτης, επειδή εμπίπτουν σε δύο πολύ διαφορετικές κατηγορίες:

“Στο μυαλό μου, οι άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα επειδή είναι άρρωστοι και προσπαθούν να γίνουν καλύτερα, ή επειδή είναι υγιείς και θέλουν να μείνουν έτσι”, είπε.

http://edition.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του πνεύμονα: Την πιο επικίνδυνη επιπλοκή δεν την ξέρατε μέχρι τώρα…

Μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα του πολύ επιθετικού καρκίνου

Καρκίνος του πνεύμονα: Πώς μπορεί να συμβεί σε όσους ΔΕΝ καπνίζουν!

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο τεστ αναπνοής ανιχνεύει ογκίδια – Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς