Καρκίνος παχέως εντέρου: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο;

  • Iatropedia
Η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος, αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες, είναι πιθανόν να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications επιβεβαιώνει ότι μια δίαιτα υψηλή σε ίνες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, και δείχνει ότι τα βακτήρια που ζουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την επίδραση.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 600.000 θανάτους ετησίως. Τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολύ υψηλότερα στο δυτικό κόσμο από ό, τι στην Αφρική ή την Άπω Ανατολή.

Για να διερευνηθούν οι πιθανοί ρόλοι της διατροφής και το έντερο βακτήρια, μια διεθνής ομάδα που περιλαμβάνει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το Imperial College του Λονδίνου πραγματοποίησε μια μελέτη με μια ομάδα 20 αφροαμερικάνων εθελοντές και μια άλλη ομάδα 20 συμμετεχόντων από τις αγροτικές Νότια Αφρική. Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν δίαιτες κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες για δύο εβδομάδες.

Οι εθελοντές υπεβλήθησαν σε κολονοσκόπηση πριν και μετά την δίαιτα. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης βιολογικών δεικτών που υποδηλώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και μελέτησε δείγματα των βακτηριδίων που λαμβάνονται από το παχύ έντερο.

Στην αρχή, όταν οι ομάδες είχαν τρώνε κανονική διατροφή τους, σχεδόν το ήμισυ των ατόμων είχαν πολύποδες – ανώμαλες αυξήσεις στο επιθήλιο του εντέρου που μπορεί να είναι αβλαβές, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Μετά από δύο εβδομάδες στην αφρικανική διατροφή, η αμερικανική ομάδα είχαν σημαντικά λιγότερη φλεγμονή του παχέος εντέρου και τη μείωση των βιολογικών δεικτών κινδύνου καρκίνου. Στην αφρικανική ομάδα, μετρήσεις, που δείχνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αυξηθεί δραματικά μετά από δύο εβδομάδες στη δυτική διατροφή.

Ο καθηγητής Jeremy Nicholson, ο επικεφαλής της ομάδας του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε οριστικά από αυτές τις μετρήσεις ότι η αλλαγή στη διατροφή τους θα οδηγούσε σε πιο καρκίνου στην αφρικανική ομάδα ή λιγότερο ο αμερικανικός όμιλος, αλλά υπάρχουν επαρκή στοιχεία από άλλες μελέτες ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι σημάδια του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την κατανάλωση περισσότερες φυτικές ίνες. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο στην ίδια, αλλά αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό είναι το πόσο γρήγορα και δραματικά οι δείκτες κινδύνου μπορούν να στραφούν στις δύο ομάδες μετά την αλλαγή της διατροφής.»

Ο καθηγητής Stephen O’Keefe στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα, δήλωσε: Η μελέτη μας δείχνει ότι η δυτικοποίηση της δίαιτας προκαλεί μεταβολές των βιοχημικών δεικτών του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου μέσα σε δύο εβδομάδες. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, μια αλλαγή στη διατροφή από μια δυτικού σύνθεση σε μια «παραδοσιακή « υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μειωμένης Αυτές οι βιοδείκτες του κινδύνου του καρκίνου εντός δύο εβδομάδων, που δείχνει ότι είναι πιθανόν ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε τη διατροφή σας για να αλλάξετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. »

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Imperial Κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

http://www.sciencedaily.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν το στομάχι πονά τι μπορεί να φταίει;