Φραπέ, ένα ποτήρι γεμάτο ζωή και ευεξία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φραπέ
Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν βλέπετε ένα ποτήρι φραπέ;

Για τους περισσότερους, ένα ποτήρι φραπέ σημαίνει καλοκαίρι: μας δροσίζει, μας ξυπνάει και μας αναζωογονεί πνευματικά. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι το καλό που κάνει στον οργανισμό μας.

Ένας σύμμαχος του οργανισμού

Η προστατευτική δράση του φραπέ οφείλεται κατά κύριο λόγο στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια αντιοξειδωτικά του καφέ. Γνωρίζατε ότι ο καφές έχει περίπου 2 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι;

Ρόφημα Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες

(mg/100mL)

Στιγμιαίος καφές 140
Πράσινο τσάι 120
Μαύρο τσάι 72

Πηγή: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Φραπέ και στομάχι. Η κατάρρευση ενός μύθου

Μία πρόσφατη έρευνα, και μάλιστα στον ελληνικό πληθυσμό, κατέρριψε ολοκληρωτικά τον μύθο ότι το φραπέ είναι «βαρύς» καφές για το στομάχι. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι η κατανάλωση φραπέ δεν συνδέεται με κανένα δυσάρεστο συναίσθημα για το στομάχι ή άλλες ψυχολογικές παραμέτρους. Έτσι, φαίνεται ότι σε υγιή άτομα το φραπέ δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Πηγή: Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. (Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26).

Ακριβώς η τόνωση που χρειαζόμαστε. Ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη

Ο καφές φραπέ είναι το ιδανικό τονωτικό. Περιέχει μέτρια δόση καφεΐνης, απαραίτητη για την πνευματική τόνωση που αποζητάμε. Ένα ποτήρι φραπέ περιέχει λιγότερη καφεΐνη από έναν καφέ φίλτρου ο οποίος ίσως τελικά να μην είναι τόσο ελαφρύς όσο νομίζουμε!

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
Στιγμαίος καφές (~200ml) 65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) 2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml) 0-1mg
Εσπρέσο (30ml) 30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre

Η απόλαυση που έγινε συνήθεια

Η πλούσια γεύση του φραπέ συνοδεύει απολαυστικά κάθε στιγμή των Ελλήνων και εντός αλλά και εκτός σπιτιού. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που έχει κερδίσει τη δική της ξεχωριστή θέση στην καθημερινή μας ζωή.

φραπέ