Ένα τεστ θα σας πείσει: Δεν έχετε ιδέα για την γλουτένη και την κοιλιοκάκη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η "διατροφική μόδα" της εποχής προστάζει να μην τρώμε προϊόντα με γλουτένη για να αδυνατίσουμε. Γεγονός αστείο ως επικίνδυνο, λένε γιατροί και διατροφολόγοι για όσους είναι υγιείς. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιοι λίγοι εξ ημών που παθαίνουν μια μακρά λίστα από σοβαρές ασθένειες αν απλά το φαγητό τους βράσει δίπλα με ένα άλλο που έχει γλουτένη!

Οστεοπόρωση στα 12 χρόνια! Διακοπή της ανάπτυξης στα 10! Αδυναμία τεκνοποίησης στα 20! Διαβήτη στα 25! Κι όχι μόνο… Ακμή, ζαλάδες, οιδήματα, λιποθυμίες, αρτηριακή πίεση, αιματολογικές διαταραχές και τόσα άλλα σοβαρά και ετερόκλητα μπορεί να προκληθούν σε ένα άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη και δεν έχει διαγνωστεί.

«Ένοχα» είναι 4 δημητριακά: Το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη. Κι αν νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο στο ψωμί, τις φρυγανιές, το αλεύρι και τα ζυμαρικά, κάνετε λάθος. Μπορεί να υπάρχουν σε σοκολάτες, καραμέλες, γιαούρτια και όπου άλλου …δεν φαντάζεστε!

Το πρόβλημα της υποδιάγνωσης είναι παγκόσμιο και όχι μόνον ελληνικό καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ετερόκλητα που να μπερδέψουν ακόμα και τον πιο εξειδικευμένο γιατρό που στην περίπτωση της κοιλιοκάκης είναι ο γαστρεντερολόγος. Πάντως, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί μόλις 600 άτομα ενώ συνολικά υπολογίζεται να πάσχουν 5500! Κι αυτό σημαίνει ότι γύρω στους 5000 Έλληνες υποφέρουν χωρίς να γνωρίζουν από τι ακριβώς…

Η άγνοια του κόσμου και η ελλιπής γνώση πολλών γιατρών, οδήγησε στην δημιουργία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας glutenet.org από την οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει στοιχεία, πληροφορίες αλλά και να κάνει τα ειδικά τεστ που αποδεικνύουν πόσο λίγα γνωρίζουμε όλοι για την ύπουλη και πολυπαραγοντική αυτή ασθένεια που ονομάζεται κοιλιοκάκη.

Ξέρατε -για παράδειγμα- ότι όταν κάποιος πάσχει, δεν αρκεί να τρώει φαγητά χωρίς γλουτένη αλλά δεν πρέπει να έχουν ακουμπήσει καν τα μαχαιροπίρουνά του το ψωμί; Επίσης δεν πρέπει το δικό του φαγητό να βράζει σε διπλανό «μάτι» κουζίνας με το γεύμα των υπολοίπων καθώς από το πιτσίλισμα του βρασμού μπορεί να περάσει γλουτένη στο δικό του φαγητό;

Κάντε τα τεστ που θα βρείτε στο glytenet.org και εκπλαγείτε!