Ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
To ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι στο πιάτο μας. Δεν το χρησιμοποιούμε μόνο για τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα μας αλλά και για τις πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες του. Τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία μας ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Στον ιπποκράτειο κώδικα αναφέρονται τουλάχιστον 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου.

 

γράφει η
Αστερία Σταματάκη, Msc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος – διατροφολόγος
www.astamataki.gr

stamataki
Θρεπτική αξία
Το λάδι της ελιάς είναι ενεργειακά πυκνό , ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο αποδίδει 45 kcal. Η εξαιρετική σύσταση του ελαιόλαδου σε λιπαρά οξέα, το κάνει μοναδικό. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, το ελαιόλαδο θεωρείται ένα από τα καλύτερα βρώσιμα έλαια καθώς περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει τυροσολικες φαινολικές ενώσεις όπως τυροσόλη, η υδρόξυτυροσόλη, η ελευρωπαίνη και ελαιοκανθάλη. Αυτές οι ουσίες μαζί με τη βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, εκφυλιστικών νευροπαθειών κτλ. Μελέτες δείχνουν ότι η ελαιοκανθάλη φαίνεται να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις δράσεις όπως η ουσία ιβουπροφαίνη (φάρμακο iboprufen).
Επιπρόσθετα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες έχουν την ιδιότητα να αναχαιτίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον πεπτικό σωλήνα και γι αυτό μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα ακόμη και κατά 10-15%.
Το ελαιόλαδο προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
Η μεσογειακή διατροφή, με κύριο χαρακτηριστικό της την κατανάλωση ελαιόλαδου, συνδέεται με χαμηλή θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν ελαιόλαδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση και εγκεφαλικά επεισόδια. Η κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και της θρόμβωσης.

Το ελαιόλαδο παρουσιάζει αντιμικροβιακή δραστηριότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φαινολικές ουσίες του ελαιόλαδου διαθέτουν αντιμικροβιακή δράση. Επίσης , η κατανάλωση ελαιόλαδου φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη του γαστρικού έλκους που δημιουργείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Το ελαιόλαδο προστατεύει από την κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια ιδιοπαθής φλεγμονώδης κατάσταση του παχέος εντέρου. Έρευνα δείχνει ότι άτομα που λάμβαναν μέσω της διατροφής τους μεγάλες ποσότητες ολεικού οξέος είχαν κατά 90% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ελκώδη κολίτιδα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 2-3 κ.σ. ελαιόλαδου ημερησίως φαίνεται να έχει προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης ελκώδους κολίτιδος.
Χρήσεις- Κατανάλωση
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του ελαιόλαδου. Με την αγορά του ελαιόλαδου θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά στην ετικέτα του: την κατηγορία του ελαιόλαδου, την ημερομηνία λήξης και τις προτεινόμενες συνθήκες διατήρησης του.
Θα πρέπει να αποθηκεύετε το λάδι σε σκουρόχρωμα δοχεία και να τα τοποθετείτε μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία, από πηγές θερμότητας και να προσέχετε να μην έρχεται το λάδι σε επαφή με τον αέρα.
.