Διατροφή:Οι «αντίπαλοι» των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ημέρες εορτών κι οι μυρωδιές των φαγητών και των γλυκών ξεχύνονται από παντού. Ένα διατροφικό θέμα που συζητιέται είναι ποια τρόφιμα υπερτερούν σε σχέση με κάποια άλλα. Τα βασικά ανταγωνιστικά ζευγάρια είναι το χοιρινό με τη γαλοπούλα και το μελομακάρονο με τον κουραμπιέ. Παρακάτω θα τα αναλύσουμε αν και στο τέλος ο νικητής είναι αυτός που ταιριάζει με τις γευστικές μας προτιμήσεις…

γράφει η Αστερίνα Σταματάκη, διαιτολόγος- διατροφολόγος

Η ξενόφερτη γαλοπούλα: Η γαλοπούλα μας εφοδιάζει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ενώ δεν αποδίδει πολλές θερμίδες . Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση της πέτσας καθώς έχει αρκετές θερμίδες αλλά και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Σχετικά με τη γέμιση της γαλοπούλας , περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Για μια πιο «ελαφριά» γέμιση μπορείτε να μη χρησιμοποιήσετε κιμά και να προσθέσετε λαχανικά .

Το παραδοσιακό χοιρινό: Το χοιρινό αποτελεί κι αυτό καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο και σε ψευδάργυρο. Το χοιρινό είναι λίγο παρεξηγημένο , καταρχήν γιατί έχει αρκετά μεγάλη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και γιατί το λίπος του είναι ορατό και μπορούμε να το αφαιρέσουμε. Βέβαια, σε σχέση με τη γαλοπούλα περιέχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αν προσέχετε την κατανάλωση του λίπους , επιλέξτε τα πιο άπαχα κομμάτια του χοίρου όπως είναι το μπούτι, το ψαρονέφρι και το κότσι. Προτιμήστε μαγειρικές που «παντρεύουν» το χοιρινό με λαχανικά όπως είναι τα πράσα και το σέλινο.

Και συνεχίζουμε με τα γλυκά :
Μελομακάρονο: Το καλό με τα μελομακάρονα είναι ότι δεν περιέχουν ζωικό λίπος αλλά το πολύτιμο ελαιόλαδο. Επίσης, περιέχουν καρύδια, κανέλα και μέλι που περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία όπως ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνης Ε. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι γλυκά και έχουν αρκετές θερμίδες οπότε θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Τέλος, δώστε προσοχή στα μελομακάρονα που αγοράζετε καθώς μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί φοινικέλαιο αντί για ελαιόλαδο και αντικατάσταση μεγάλου μέρους του μελιού με γλυκόζη.

Κουραμπιέδες: Οι κουραμπιέδες περιέχουν περισσότερα λιπαρά τα οποία προέρχονται από ζωικά τρόφιμα δηλαδή από το βούτυρο και τους κρόκους των αυγών. Θα πρέπει όμως να πούμε , ότι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, εξαρτάται βέβαια πάντα από τη συνταγή τους.