Δίαιτα Whole30: Πώς γίνεται και τι προσφέρει η αυστηρή διατροφή των 30 ημερών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Whole30
Η δίαιτα Whole30 είναι μια νέου τύπου υγιεινή διατροφή που ευνοεί το αδυνάτισμα και η οποία εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο.

Επί της ουσίας, η δίαιτα Whole30 βασίζεται στην εξάλειψη του αλκοόλ, της ζάχαρης, των σπόρων, των οσπρίων, των γαλακτοκομικών και των πρόσθετων από τη διατροφή ενός ατόμου για 30 ημέρες, και διαφημίζεται ως μια συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής.

Οι υποστηρικτές της δίαιτας υπερθεματίζουν τα οφέλη της για την υγεία, ενώ οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι είναι ακόμα μία μη βιώσιμη διατροφική μόδα.

Τι είναι η δίαιτα Whole30

Είναι ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής με ορίζοντα 30 ημερών και όχι παραπάνω. Αναπτύχθηκε το 2009 από δύο πιστοποιημένους αθλητικούς διατροφολόγους που την προώθησαν ως έναν τρόπο να επαναφέρει κανείς τον μεταβολισμό του σε καλά επίπεδα και να αναμορφώσει γενικότερα την σχέση του με το φαγητό.

Η δίαιτα Whole30 εστιάζει στην ιδέα ότι ορισμένες ομάδες τροφίμων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την φυσική κατάσταση. Οι περισσότεροι φαίνεται να ακολουθούν αυτή τη δίαιτα με την ελπίδα να χάσουν βάρος. Ωστόσο, μερικοί μπορούν επίσης να την εφαρμόσουν ως τρόπο να εντοπίσουν τυχόν δυσανεξίες τροφίμων, ή ως τρόπο διατροφής σε ένα γενικότερο πλάνο υγείας και ευεξίας.

Whole30

Πώς να ακολουθήστε την δίαιτα Whole30

Η ιδέα είναι απλή: κόψτε τελείως τις τροφές που μπορεί να βλάψει την υγεία σας για μια περίοδο 30 ημερών. Μετά τις πρώτες 30 ημέρες, επανεισάγετε σταδιακά τις τροφές αυτές, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε το νου σας αν κάποιες από αυτές σας δημιουργούν πρόβλημα.

Η δίαιτα Whole30 έχει ένα αυστηρό σύνολο κανόνων.

Θα δείτε έναν κατάλογο “επιτρεπόμενων” τροφών, καθώς και μια λίστα με “απαγορευμένες” τροφές. Και το βασικό είναι ότι δεν επιτρέπονται οι παρασπονδίες. Το πρόγραμμα πρέπει να τηρείται κατά γράμμα για να πετύχει (θεωρητικά). Αν δεν το τηρήσετε έστω και μία μέρα, πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή!

Οι εμπνευστές της δίαιτας Whole30 υποστηρίζουν ότι η αυστηρή τήρησή της επιτρέπει στο σώμα σας να απομονώσει ορισμένες τροφές που ενδεχομένως να προκαλούν φλεγμονή, διαταραχές του εντέρου, ή ορμονικές ανισορροπίες.

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μετράτε θερμίδες, ή χαμένους πόντους στην περιφέρεια. Επίσης, απαγορεύεται να ζυγιστείτε μέσα σε αυτό τον μήνα. Αυτό το κάνετε μόνο την πρώτη και την τελευταία ημέρα του προγράμματος.

Υποθετικά οφέλη της δίαιτας Whole30

Αυτά περιλαμβάνουν απώλεια λίπους, υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, καλύτερο ύπνο, μειωμένη όρεξη για παχυντικά σνακ και βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Επίσης, οι εμπνευστές της δίαιτας υπόσχομαι ότι θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε για τα τρόφιμα, καθώς και την γεύση σας. Πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει ακόμα και την συναισθηματική σχέση που έχετε με το φαγητό και το σώμα σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν και αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη μπορεί να φαίνονται πολύ ελκυστικά, να έχετε πάντα κατά νου ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τα επιβεβαιώνουν και πως για κάθε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας και να ζητάτε τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου. Μην ακολουθείτε τυφλά τις διάφορες δίαιτες που ακούτε τυχαία, ή που διαβάζετε στο διαδίκτυο ότι “κάνουν θαύματα”. Καμία δίαιτα δεν κάνει θαύματα!

Whole30

Δίαιτα Whole30: Τι επιτρέπεται να τρώτε

  • Κρέας και πουλερικά: Βοδινό, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια κλπ.
  • Θαλασσινά: Ψάρια, γαρίδες, καλαμάρι, χτένια, καβούρια, αστακός κλπ.
  • Αυγά: Ναι, καθώς και τα τρόφιμα που παράγονται με αυτά, όπως η σπιτική μαγιονέζα (όχι αγοραστή).
  • Φρούτα: Ναι σε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, αν και συνιστώνται τα φρέσκα.
  • Λαχανικά: Όλα τα είδη λαχανικών.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Όλα τα είδη ξηρών καρπών και σπόρων, εκτός από τα φυστίκια, τα οποία τυπικά θεωρούνται όσπριο. Τα γάλατα, τα βούτυρα και άλευρα από ξηρούς καρπούς, επίσης επιτρέπονται.
  • Μερικά λίπη: Υγιή φυτικά έλαια, λάδι καρύδας και λίπος πάπιας.

Αν σε κάποιο γεύμα είστε υποχρεωμένοι να καταναλώσετε και ελάχιστες επεξεργασμένες τροφές, επιλέξτε εκείνες με τον μικρότερο κατάλογο συστατικών και εκείνες που περιέχουν μόνο συστατικά που τα αναγνωρίζετε.

Whole30

Δίαιτα Whole30: Τι απαγορεύεται να τρώτε

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας 30 ημερών, ορισμένες τροφές πρέπει να εξαλειφθούν τελείως. Αυτές είναι:

  • Ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά: Ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης και όλα τα προϊόντα που περιέχουν αυτές τις γλυκαντικές ουσίες, καθώς και κάθε τεχνητή γλυκαντική ουσία.
  • Αλκοόλ: Απαγορεύονται όλες οι μπύρες, κρασιά, λικέρ και οινοπνευματώδη ποτά.
  • Σιτηρά: Ανεξάρτητα από το βαθμό της επεξεργασίας, όλα τα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η βρώμη και το ρύζι, πρέπει να αποφεύγονται.
  • Όσπρια: Αρακάς, φακές, φασόλια, ακόμα και το φυστικοβούτυρο (είπαμε, τα φυστίκια τυπικά θεωρούνται όσπρια), θα πρέπει να αποφεύγεται. Τα πράσινα φασόλια είναι εξαίρεση στον κανόνα.
  • Σόγια: Όλα τα είδη σόγιας, συμπεριλαμβανομένων των tofu, tempeh, edamame και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από σόγια, όπως miso και σάλτσα σόγιας.
  • Γαλακτοκομικά: Απαγορεύεται το γάλα αγελάδας, το κατσικίσιο και το πρόβειο, το γιαούρτι, το τυρί, το παγωτό και κάθε προϊόν που προέρχονται από γαλακτοκομικά.
  • Επεξεργασμένα πρόσθετα: Αυτά περιλαμβάνουν την καραγενάνη (carrageenan), MSG και τα θειώδη. Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε τροφή ή ποτό που περιέχει αυτά τα συστατικά.

Στη δίαιτα Whole30 απαγορεύονται τα ψημένα προϊόντα (σφολιατοειδή κλπ), τα σνακ και οι λιχουδιές, ακόμη και με τις “επιτρεπόμενες” τροφές.

Επίσης, απαγορεύεται το κάπνισμα εντελώς για αυτές τις 30 μέρες!

Τέλος, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αυτό που άλλες δίαιτες αναφέρουν ως “ελεύθερο γεύμα”. Αντ’ αυτού, πρέπει να τηρείτε αυστηρά τις κατευθυντήριες γραμμές για κάθε ώρα από τις 30 μέρες του προγράμματος. Αν κάνετε έστω και μία “παρασπονδία”, οι εμπνευστές της δίαιτας Whole30 λένε ότι πρέπει να ξεκινήσετε πάλι από την πρώτη μέρα του προγράμματος.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδανικό βάρος: Πόσα κιλά πρέπει να είστε ανάλογα με το ύψος σας

Δίαιτες: Συγκριτικό τεστ – Atkins, Dukan, Perricone, δίαιτα 5:2 και αλκαλική δίαιτα

Δίαιτα γιο-γιο: Γιατί μετά τις «γρήγορες» δίαιτες παίρνετε (περισσότερα) κιλά…

Χημικές δίαιτες: Τι είναι ακριβώς και γιατί δεν είναι λύση, αλλά μέρος του προβλήματος

Δίαιτες: Μειωμένα λιπαρά ή μειωμένοι υδατάνθρακες; Με ποιες χάνετε πιο πολλά κιλά