Χριστουγεννιάτικη διατροφική κραιπάλη και οι κίνδυνοι της επόμενης μέρας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ό,τι φάγαμε, το φάγαμε και το ήπιαμε! Την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων ωστόσο πρέπει πολύ να προσέξουμε ειδικά αν ανήκουμε σε κάποιες κατηγορίες...

Όποιος έχει παραπάνω κιλά κινδυνεύει και συνεχίσει να τρώει τις 2-3 ημέρες που ακολουθούν τα Χριστούγεννα, όπως και όσο έφαγε ανήμερα, τότε κινδυνεύει να δει την Δευτέρα την ζυγαριά 3-5 κιλά πιο πάνω! Δεν θα είναι πιθανώς όλα «πραγματικά» κιλά λίπους, αλλά θα είναι λίπος με αρκετό νερό…

Όποιος έχει υψηλούς δείκτες σε χοληστερίνη και τριγλυκερίδια ή και σακχαρώδη διαβήτη έχει πιο επιτακτικό λόγο να σταματήσει να τρώει λίπη και απλούς υδατάνθρακες και να μειώσει από σήμερα σημαντικά τις θερμίδες. Οι αιματολογικοί του δείκτες θα είναι σε …κακό χάλι σε λίγες μέρες αν δεν πράξει τα δέοντα!

Όσοι έχουν πρόβλημα με το γαστρεντερικό τους, θα νιώσουν αέρια, φουσκώματα, ακόμα και πόνους στο ευαίσθητο αυτό σύστημα που πλήττεται πιο άμεσα από την πολυφαγία και την συνεχή οινοποσία.

Όσοι έχουν πρόβλημα με τους νεφρούς και το ουροποιητικό τους σύστημα ίσως το μετανιώσουν πικρά τις επόμενες εβδονάδες που «ξέφυγαν» παραπάνω από μια μέρα από την ενδεδειγμένη διατροφή καθώς θα βιώσουν πόνους, τσουξίματα και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν άμμος και λίθοι στο ουροποιητικό τους σύστημα.

Όσοι έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, δεν το συζητάμε καθόλου. Δεν πρέπει να ξεφεύγουν ποτέ από μια ισορροπημένη, χαμηλή σε λιπαρά διατροφή. Αλλά αν το έκαναν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ας επανέλθουν πάραυτα στο διαιτολόγιο που έχει συστήσει ο γιατρός.