Χάστε βάρος έξυπνα: Η σημασία των σωστών μερίδων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο σύγχρονος τρόπος απώλειας βάρους περιλαμβάνει διατροφικά σχήματα που εστιάζουν αρχικά στη σωστή θρέψη κάθε οργανισμού, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα ενεργειακό έλλειμα ώστε να «αναγκαστεί» ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για την κάλυψη των αναγκών του και συνεπώς να το «κάψει». Έτσι, η σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, στις σωστές ποσότητες - μερίδες.

γράφει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος -διατροφολόγος

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ποσότητα κατανάλωσης είναι καθοριστική, ακόμα και για τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Ο Παράκελσος, αρκετούς αιώνες πριν, είχε αναφέρει ότι η λάθος δόση μπορεί να μετατρέψει ένα υγιεινό βότανο σε δηλητήριο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την  τροφή μας. Ένα τρανταχτό παράδειγμα σχετικά με τη σωστή δόση, είναι αυτό του ελαιόλαδου, του οποίου την ευεργετική δράση γνωρίζουν όλοι. Αν  όμως καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα προσφέρει ένα υψηλό ποσό ενέργειας, το οποίο πιθανώς θα οδηγήσει σε αύξηση κιλών.

Οι επίσημοι φορείς, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν, κατηύθυναν τις βιομηχανίες τροφίμων στην αναγραφή της προτεινόμενης ποσότητας κατανάλωσης επί των συσκευασιών. Ορισμένες εταιρείες μάλιστα δημιούργησαν ξεχωριστές συσκευασίες μερίδας, ώστε να τους διευκολύνουν ακόμα περισσότερο. Ένα παράδειγμα που βρίσκουμε πια στα σούπερ μάρκετ αφορά στο τυρί και στο ταχίνι.

Τα δύο αυτά τρόφιμα ανήκουν στην κατηγορία των υγιεινών τροφίμων. Ο έλεγχος όμως της ποσότητάς τους είναι σημαντικός και για τον λόγο αυτό η καθημερινή κατανάλωση  θα πρέπει να είναι τόση που να συμβάλει θετικά και να προσφέρει τα μέγιστα στον οργανισμό.

Για παράδειγμα, οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο από το τυρί και σε  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από το ταχίνι, είναι αυτές που καλύπτονται από τις μερίδες των συγκεκριμένων τροφίμων που μπορείτε να βρείτε και στα ράφια των σούπερ μάρκετ: συσκευασμένα τυριά σε ποσότητες των 30 έως 50 γραμμαρίων και για το ταχίνι μερίδες των 30 γραμμαρίων. Με τον τρόπο αυτό είναι κανείς σίγουρος ότι λαμβάνει τη σωστή εκείνη ποσότητα που θα του αποδώσει τα μέγιστα οφέλη, χωρίς να κινδυνεύει είτε να παρεκτραπεί είτε να υποσιτιστεί.

Αναλύοντας το  ταχίνι, μπορούμε να πούμε  ότι η ποσότητα αυτή, των 30 γραμμαρίων, συμβάλλει στην ολοκληρωμένη θρέψη κάθε παιδικού ή ενήλικου οργανισμού, όπως και στην προστασία από διάφορες χρόνιες νόσους. Παράλληλα, μπορεί να προσφέρει περιορισμένο αριθμό θερμίδων, σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων ενώ οι μεριδοποιήμενες συσκευασίες εξυπηρετούν την ευκολότερη μεταφορά και κατανάλωση εκτός σπιτιού, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στον έλεγχο της καθημερινής μας διατροφής.

Μέχρι να δημιουργηθούν συσκευασίες μερίδας και για άλλα προϊόντα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση σε όλα τα τρόφιμα, υγιεινά και μη.