Αδυνάτισμα “ακριβείας”: Είναι αυτό το μέλλον στις δίαιτες;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αδυνάτισμα
Ένα πρόγραμμα απώλειας σωματικού βάρους μπορεί να λειτουργεί καλά και να αποδίδει αποτελέσματα για ένα άτομο, αλλά να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο.

Τώρα, μια νέα έρευνα, που έγινε στο πανεπιστήμιο του Τέξας, δείχνει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια οι γιατροί είναι πολύ πιθανό να μπορούν να καταρτίσουν εξειδικευμένα προγράμματα αδυνατίσματος για κάθε άνθρωπο, με βάση τα δικά του μοναδικά γονίδια.

“Όταν οι άνθρωποι ακούν ότι τα γονίδια μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην προσπάθειά τους να χάσουν τα περιττά κιλά, δεν λένε: ‘Ωραία, αφού έχω καλά γονίδια, θα σταματήσω να ασκούμαι’”, ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας δρ Molly Bray, γενετίστρια και καθηγήτρια θρεπτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Και πρόσθεσε: “Στην πραγματικότητα λένε: ‘Επιτέλους κάποιος αναγνωρίζει ότι είναι πιο δύσκολο το αδυνάτισμα για μένα από ό,τι είναι για τους άλλους’. Και τότε γίνονται λίγο πιο επιεικείς με τον εαυτό τους και είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν μια αλλαγή”.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν γενετικές εξετάσεις από πολλούς συμμετέχοντες, ενώ διεξήγαγαν γονιδιωματική έρευνα και μελέτησαν αλλαγές στην διακύμανση του βάρους του κάθε ενός στο πέρασμα των χρόνων. Διαπίστωσαν ότι, ενώ ορισμένα γονίδια σχετίζονται με την απώλεια κιλών, υπάρχει μια έλλειψη κατανόησης για το πόσο επηρεάζουν πραγματικά το βάρος. Δηλαδή για τον κάθε συμμετέχοντα βρήκαν ελαφρώς διαφορετικά δεδομένα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που ο δικός του οργανισμός επηρεάζεται από τα δικά του γονίδια, όσον αφορά το αδυνάτισμα.

Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συλλογή δεδομένων σχετικά με το πώς ο κάθε άνθρωπος παίρνει και χάνει κιλά, καθώς και μια καλύτερη κατανόηση του τι επηρεάζει τα σκαμπανεβάσματα του βάρους -συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και το στρες- μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που θα καταρτίζονται τα προγράμματα διατροφής.

Όταν αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται -μέσω αλγορίθμου σε υπολογιστή- με τα γονιδιακά δεδομένα του κάθε ατόμου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε σήμερα το αδυνάτισμα, θα αλλάξει ριζικά.

“Νομίζω ότι μέσα σε πέντε χρόνια, θα δούμε τις πρώτες εφαρμογές στο αδυνάτισμα των ανθρώπων από ένα συνδυασμό γενετικών, συμπεριφορικών και άλλων παραγόντων για την ανάπτυξη εξατομικευμένων σχεδίων διαχείρισης του σωματικού βάρους”, είπε η δρ Bray.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.

http://www.scienceworldreport.com