Τι έκανε ο Παντεσπάνιους… στον Παύλο;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαβήτης
Μοιραστείτε το ηλεκτρονικό Ημερολόγιο ενός παιδιού με διαβήτη και συμβάλλετε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον διαβήτη τύπου 1.

 

“Εδώ και λίγες μέρες, ημερολόγιο μου, νιώθω μια σκιά να με ακολουθεί, να με βαραίνει, να με εμποδίζει να τρέξω γρήγορα, να παίξω καλά, να δω και να σκεφτώ όπως πριν.” Όταν ο Παντεσπάνιους, ένα τρομακτικό σκουπιδόπλασμα με ψυχρά μάτια και βρωμερή όψη, εμφανίζεται στη ζωή του Παύλου, όλα αλλάζουν για το μικρό αγόρι. Η ανοιξιάτικη εκείνη ημέρα, φαίνεται να είναι από τις τελευταίες ανέμελες της ζωής του.

Ο Παύλος είναι ο 11χρονος πρωταγωνιστής του βιβλίου του Φίλιππου Μανδηλαρά «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ -Το Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη», σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, που μεταφέρει με άμεσο τρόπο την καθημερινότητα που βιώνει ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1, μέσα από τα βιώματα και την οπτική του ήρωά του.

Θα καταφέρει ο Παύλος να αποβάλει τον θυμό που νιώθει για την ασθένεια που έφερε τον Παντεσπάνιους στη ζωή του, να συμφιλιωθεί με το τερατάκι του και να ζήσει μία φυσιολογική ζωή;

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της Sanofi, είναι να αγγίξει όλους τους αποδέκτες αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, να καλύψει το κενό ενημέρωσης και να προωθήσει ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον για αυτούς τους μαθητές.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η θεατρική διασκευή του βιβλίου, την οποία καλούνται να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να ανεβάσουν, μαζί με τα παιδιά, τη δική τους παράσταση, αναδεικνύοντας με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο τις ανάγκες ενός παιδιού με διαβήτη τύπου 1.

Σύμμαχος των εκπαιδευτικών σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το ειδικό ενημερωτικό έντυπο που συντάχθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με στόχο, μέσω της ορθής πληροφόρησης, να περιοριστούν τυχόν φόβοι τους αλλά και να υποστηριχθεί η σχολική τους καθημερινότητα.

Το υλικό μοιράστηκε σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της χώρας καθώς η γνώση και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τη νόσο είναι απαραίτητη αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών που ζουν με διαβήτη.

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

Η Sanofi έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή στο  www.kalikardia.gr.

Κατεβάστε το βιβλίο εδώ

Κατεβάστε τη θεατρική διασκευή εδώ

Κατεβάστε το υλικό για εκπαιδευτικούς εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.kalikardia.gr