Επιτυχής χειρουργική επέμβαση ολικής εξεντέρωσης σε ασθενή με σπάνιο ιατρικό ιστορικό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ασθενή
Στην Κλινική ΡΕΑ, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία δύσκολη χειρουργική επέμβαση ολικής εξεντέρωσης σε γυναίκα ασθενή με σπάνιο ιατρικό ιστορικό.

 

Η ασθενής ηλικίας 66 ετών είχε υποβληθεί πριν από 9 χρόνια σε μεταμόσχευση ήπατος λόγω σκληρυντικής χολαγγειίτιδας στο Παρίσι με δότρια την κόρη της. Το 2013 στα πλαίσια της χρόνιας ανοσοκατασταλτικής αγωγής που λάμβανε λόγω της μεταμόσχευσης παρουσίασε καρκίνο τραχήλου της μήτρας και χειρουργήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας. Λίγους μήνες αργότερα η ασθενής υποτροπίασε στο κολπικό κολόβωμα και αντιμετωπίστηκε με κολπικές ακτινοθεραπείες. Στην ογκολογική ομάδα της Κλινικής Ρέα παρουσιάστηκε η ασθενής την άνοιξη του 2016 με νέα υποτροπή που περιελάμβανε το ορθοσιγμοειδές, τον κόλπο και την ουροδόχο κύστη.

Μετά από τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο για αποκλεισμό μεταστατικής νόσου η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική εξεντέρωση (en bloc εκτομή του ορθοσιγμοειδούς, άνω ημιμορίου του κόλπου και της ουροδόχου κύστης) με δημιουργία τελικής κολοστομίας και ειλεοκύστης.

Την επέμβαση η οποία διήρκησε 7 ώρες, ανέλαβε και πραγματοποίησε ο Γυναικολόγος Ογκολόγος Νίκος Ακρίβος με τη συνδρομή των Θοδωρή Κότσυφα (γενικός χειρουργός) και Θοδωρή Μανούσακα (ουρολόγος).

Η ασθενής εξήλθε έχουσα καλώς την 6η μετεγχειρητική μέρα. Η ιστολογική εξέταση επιβεβαίωσε διήθηση της ουροδόχου κύστης και του εντέρου καθώς και πλήρη εξαίρεση του όγκου με αρνητικά υγιή όρια.