A+ A-
Ρεπορτάζ Υγείας
25-09-2014 / 15:00

Τελικά πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει

Σύγχυση επικρατεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για το πότε πληρώνουν και πότε όχι τους συμβεβλημένους γιατρούς! Μάλιστα δεν είναι λιγές οι φορές, όπως έχει καταγγείλει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί γιατροί να κλείνουν το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων ήδη από τις πρώτες μέρες του μήνα με συνέπεια οι ασθενείς ασφαλισμένοι να μην ξέρουν πότε να πληρώσουν και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του Οργανισμού. 

 

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταγγελίες φθάνουν ακόμη και στο γραφείο του υπουργού Υγείας ότι ασθενείς ενώ πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν. 
 
Παρότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Οργανισμού όλα τα ονόματα των γιατρών και τις επισκέψεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι γιατροί ώστε να γνωρίζει ο κάθε ασθενής αν έχει ξεπεραστεί ή όχι το πλαφόν, σε κάποιες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν χωρίς να πρέπει. 
 
Θέμα βέβαια που απασχολεί χιλιάδες ασθενείς δεδομένου πως δεν μπορούν ακόμη να επισκεφθούν τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ τα οποία υπολειτουργούν και περιορίζονται στην έκδοση συνατγών φαρμάκων. 
 
Όμως η ιατρική επίσκεψη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ απαιτεί καμία πληρωμή εκτός αν:
 
1. Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15%.
 
2. Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 300 πια επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος. Να σημειωθεί ότι οι δωρεάν επισκέψεις έχουν αυξηθεί ξανά μέχρι το τέλος Ιουνίου.  
 
3. Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που ΔΕΝ έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.
 
4.Ο ασφαλισμένος  επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.
 
Με βάση τις διευκρινήσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ: 
 
1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
 
2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.
 
Να σημειωθεί ότι τους συμβεβλημένους γιατρούς μπορούν οι ασφαλισμένοι να τους επισκέπτονται δωρεάν ενώ μπορούν να τους εντοπίσουν μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr). 
 
 
 
 
ΕΟΠΥΥ || ΑΣΘΕΝΕΙΣ || ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ || ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ || ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ || INTERVIEW ||

Διαβάστε επίσης

Ιδιώτες γιατροί για άλλους τρεις μήνες για ΕΟΠΥΥ! Που διαφώνησαν με Βορίδη

Με 200 δωρεάν επισκέψεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πορευτούν οι περίπου 4500 συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. 

Ιατροί ΕΟΠΥΥ: Το μεγάλο φαγοπότι στον ΕΟΠΥΥ! 500 εκατ. για διοικητικές υπηρεσίες!

Με στοιχεία επιβεβαιώνει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) το ρεπορτάζ του iatropedia.gr για τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση που γίνεται στον...

Τι ραβασάκια φθάνουν στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και έχει προκληθεί σάλος;

Με ραβασάκια γέμισαν τις τελευταίες ημέρες τα γραφεία των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ που περιλαμβάνουν κυρίως προειδοποιήσεις για φάρμακα και...

ΕΟΠΥΥ: Τέλος και στις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις από σήμερα!

  Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς σε επίσχεση μπαίνουν από σήμερα και οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς και τα...

Απίστευτο: Στον αέρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ! Κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ιδιώτες γιατρούς

Την ώρα που τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον σφραγισμένα, τα 10 εκατ. των ασφαλισμένων κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς τους 5000 ιδιώτες...