Error Notice
A+ A-
18-11-2011 / 11:53
Δημοσιεύθηκε από:
Ζαχαρούλα Μανωλίδου

Βρογχιολίτιδα

Βρογχιολίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται μετά από μια μόλυνση των βρόγχων.

 
 • Εμφανίζεται πιο συχνά στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, επειδή έχουν μικρούς αεραγωγούς που μπλοκάρονται πιο εύκολα, από εκείνα των μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών ή τους ενήλικες.
 • Εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων χρόνων της ζωής του παιδιού και ιδιαίτερα τους πρώτους 3 έως 6 μήνες.
 • Είναι πιο συχνή στους άνδρες, τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί σωστά, και σε όσους ζουν σε συνθήκες συνωστισμού.
 • Αν και είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια, κάποια βρέφη βρίσκονται σε κίνδυνο. Καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, με παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων, καθώς και σε παιδιά με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή φαρμάκων.
 • Τα παιδιά που είχαν εμφανίσει κάποια στιγμή βρογχιολίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα αργότερα στη ζωή τους, αλλά δεν είναι ασαφές εάν η ασθένεια προκαλεί το άσθμα, ή αν τα παιδιά που αναπτύσσουν τελικά το άσθμα ήταν απλά πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη βρογχιολίτιδας ως βρέφη. 
 
Συμπτώματα
 
Τα πρώτα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας είναι συνήθως τα ίδια με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος:
 • ρινική καταρροή
 • ήπιο βήχα
 • ήπιος πυρετός
Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν μία ή δύο ημέρες και ακολουθούνται από επιδείνωση του βήχα και συριγμό (σφύριγμα όταν εκπνέετε).
 
Μερικές φορές έχουμε πιο σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες που χαρακτηρίζονται από:
 • γρήγορη, ρηχή αναπνοή
 • ταχυκαρδία
 • κάψιμο στη μύτη (στα ρουθούνια)
 • ευερεθιστότητα, με δυσκολία στον ύπνο και σημάδια της κούρασης ή λήθαργο.
Το παιδί μπορεί επίσης να έχει ανορεξία. Ο εμετός μετά από έντονο βήχα μπορεί να παρουσιαστεί άμεσα. Λιγότερο συχνά, τα μωρά, ειδικά εκείνα που γεννήθηκαν πρόωρα, μπορεί να έχουν επεισόδια όπου σταματούν για λίγο την αναπνοή (αυτό ονομάζεται άπνοια) πριν από την ανάπτυξη άλλων συμπτωμάτων.
 
Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα. Ένα παιδί με σοβαρή βρογχιολίτιδα μπορεί κουραστεί από τη δυσκολία της αναπνοής και να έχει κακή κυκλοφορία του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, λόγω της απόφραξη των μικρών αεραγωγών. Το δέρμα μπορεί να γίνει μπλε (που ονομάζεται κυάνωση), η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή στα χείλη και τα νύχια. Το παιδί μπορεί επίσης να αφυδατωθεί, γιατί δεν θα του επιτρέπει ο εμετός να φάει ή να πίνει υγρά.
 
Οι λοιμώξεις που προκαλούν βρογχιολίτιδα είναι μεταδοτικές. Τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν μέσα από τις μικροσκοπικές σταγόνες της μύτης μετά από το φτέρνισμα, το βήχα, ή τα γέλια, και να καταλήξουν στα αντικείμενα. 
 
Πρόληψη
 
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των ιών που προκαλούν βρογχιολίτιδα είναι:
 
 • Το συχνό πλύσιμο των χεριών. 
 • Να κρατήσουμε τα βρέφη μακριά από αυτούς που έχουν κρυολόγημα ή βήχα. 
 • Τα μωρά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πιο σοβαρή βρογχιολίτιδα σε σύγκριση με εκείνα που δεν έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αποφύγετε την έκθεση των παιδιών στον καπνό του τσιγάρου.
 
Παρά το γεγονός ότι ένα εμβόλιο για βρογχιολίτιδα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, ένα φάρμακο μπορεί να δοθεί για να ελαττώσει τη σοβαρότητα της νόσου.  Το φάρμακο συνιστάται μόνο για τα βρέφη που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, όπως αυτά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα ή τα παιδιά με χρόνιες πνευμονικές ή καρδιακές παθήσεις.
 
Επώαση
Η περίοδος επώασης (το διάστημα μεταξύ της προσβολής και της έναρξης των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από αρκετές ημέρες έως μια εβδομάδα, ανάλογα με την μόλυνση που προκαλεί τη βρογχιολίτιδα.
 
Διάρκεια
Η βρογχιολίτιδα συνήθως διαρκεί περίπου 12 ημέρες, αλλά τα παιδιά με σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να βήχουν για εβδομάδες. 
 
Πότε να καλέσετε το γιατρό
 • Καλέστε το γιατρό εάν το παιδί σας:
 • αναπνέει γρήγορα, ειδικά αν αυτό συνοδεύεται από ή σφύριγμα κατά την αναπνοή, (συριγμό)
 • Είναι αφυδατωμένο λόγω μείωση της όρεξης 
 • Έχει υψηλό πυρετό
 • Έχει μια επιδείνωση του βήχα
 • Φαίνεται κουρασμένο ή ληθαργικό
 • Αν τα χείλη ή τα νύχια του φαίνονται μπλε.
 
Θεραπεία
Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχιολίτιδας είναι ήπιες και δεν χρειάζονται ειδική αγωγή. Τα αντιβιοτικά δεν είναι χρήσιμα, διότι βρογχιολίτιδα προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη, και τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί μερικές φορές να δοθεί για να  βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών ενός παιδιού.
 
Τα βρέφη που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, είναι αφυδατωμένα, ή εμφανίζονται κουρασμένα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται από έναν γιατρό και ίσως χρειαστεί και η χορήγηση οξυγόνου.
Η καλύτερη θεραπεία για τα περισσότερα παιδιά είναι τα υγρά σε μικρές ποσότητες σε συχνά χρονικά διαστήματα.
 
Η χρήση ψεκαστήρα ή υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού βοηθάει να βγάλει πιο εύκολα τις βλέννες και τα πτύελα, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από το βήχα και συμφόρηση.
 
Αποφύγετε ζεστά νερά και υγραντήρες ατμού, γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.
 
Για την απαλλαγή από τη ρινική συμφόρηση, δοκιμάστε να ρίξετε φυσιολογικό ορό (αλμυρού νερού) στη μύτη. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ακριβώς πριν από τη διατροφή και τον ύπνο. 
Αντιπυρετικά  (παρακεταμόλη) μπορούμε να χορηγήσουμε με προσοχή. Δεν δίνουμε ασπιρίνη γιατί υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye.
 
 

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

 

Κάντε
στη σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι ότι συμβαίνει στην Υγεία ή ακολουθήστε μας